Projekti LAS

Opis projekta:

 

Prijavitelj operacije: Športno društvo Herkul
Partnerji: Igralko, Marko Knežar S.P.
Vrednost operacije: 5.803,00€
Vrednost sofinanciranja (EKSRP): 4.250,00€
Izvedba operacije: 1. 4. 2023 – 30. 11. 2023

 

Naša prioriteta, je doseči celostni program, v katerega bodo vključene tri glavne komponente – vodena funkcionalna vadba, podprta z delavnicami psihoterapije in zdrave prehrane. S skrbno pripravljenim programom, želimo vzpostaviti potrebno motivacijo in pogoje za spodbujanje dobrega zdravja v starosti. Želimo doseči boljšo kakovost življenja, večjo neodvisnost posameznika, in s tem daljše obdobje aktivnosti ljudi.

Z vadbo, želimo starejše (upokojence) spodbuditi, k bolj aktivnemu življenjskemu slogu, ob enem, pa koristno zapolniti njihov prosti čas. Vadba za starejše, je izjemnega pomena pri ohranjanju zdravja, telesne energije in moči za vsakdanje življenje. Splošno znano je, da odstotek mišične mase s starostjo upada, na drugi strani pa se veča odstotek telesne maščobe, prav zaradi tega, je še toliko bolj pomembno, da krepimo svoje mišice, in s tem vplivamo na kvaliteto življenja. S starostjo prav tako upada mineralna gostota kosti, dokazno, z vadbo kjer so dodane uteži, elastike, različne naprave … pozitivno vplivamo na ohranjanje in rast mišic, s tem pa postajajo močnejše tudi naše kosti, posledično imamo manj možnosti za poškodbe. Z anaerobno vadbo, pod nadzorom usposobljenega trenerja, dosežemo boljše psiho fizično stanje.

Vadba, ne le fizično izboljša naše telo, ima velik vpliv tudi na stanje uma. Z vključenostjo v skupino, pridobimo tudi na samozavesti, gradimo prijateljstva in se medsebojno povezujemo. Predstavlja prijetno s koristnim.

Vadbo želimo strokovno podpreti z delavnicami psihoterapije, s katerimi bomo reševali vsakodnevne težave in stiske starejših, kot so odmikanje od družbe, osamelost, težko sprejemanje starosti … in na drugi strani podpreti s delavnicami o zdravi prehrani, ki bodo temeljile na pravilno sestavljeni prehrani posebej za starejše.

CILJI:

  • Vključenosti ranljive skupine – starejših (boljša samopodoba)
  • Izboljšanje kvalitete življenja (boljše psiho-fizično stanje)
  • Kvalitetna zapolnitev prostega časa – druženje
  • Izboljšanje telesne sestave (ohranjanje mišične mase, večja kostna gostota)
  • Večja neodvisnost posameznika
  • Izboljšano duševno zdravje

 

Povezava do opisa projekta Vadba za dvig kvalitete življenja starejših.
Povezava na spletno stran Evropske komisije, namenjene Evropskemu kmetijskemu skladu za razvoj podeželja.
Povezava na spletno stran Program podeželja.